Saturday, November 24, 2012

resipi pembuatan tapai pulut


Bahan-bahan

  • 1 kg beras pulut
  • 1/2 biji ragi- ditumbuk halus
  • daun pisang @ daun getah @ daun keladi kalau tak ada bekas plastik pun boleh

Cara-cara

  1. tanak pulut. untuk tanak pulut supaya tak lembik ialah sukat dulu pulut dengan cawan dan kira bilangannya jika 5 cawan pulut maka air juga mesti 5 cawan
  2. apabila dah masak masukkan pulut dalam dulang dan rata2kan
  3. tunggu sejuk dahulu, barulah ayakkan ragi diserata permukaan pulut tadi, kemudian terbalikkan pulut dan ayakkan ragi dipermukaan yang belum kena,
  4. setelah semua bahagian kena ragi, bungkuslah dengan daun getah dan, peram 2 hari.




saya juga menyediakan tempahan tapai pulut bagi sebarang majlis dan keraian.


Tempahan tapai pulut manis untuk sebarang
majlis. Berlokasi di telok panglima garang.
Penghantaran bagi tempahan sekitar bandar
klang, shah alam dan banting.

 Tapai pulut daun getah seunit: RM0. 20
Tapai pulut bekas lutsinar seunit: RM0. 70 Rujuk : http://www.mudah.my/vi/18262161.htm
Hubungi : 0147360384/sukriramli

tags:

0 comments: