Friday, February 15, 2013

Resipi Nasi dagang


Resipi:Nasi dagang

Resipi | Nasi | Nasi dagang
Nasi dagang

[sunting]Bahan-bahan

  • 1 kg beras nasi dagang
  • 2 biji kelapa (ambil 1.5 liter santan)
  • 10 ulas bawang merah
  • 6 sm kecil halia
  • 1 sudu kecil halba
  • Garam secukupnya

[sunting]Bahan kuah

  • 1 kg ikan tongkol
  • 1 1/2 biji kelapa - jadikan 800 ml santan
  • 15 tangkai cili kering
  • 15 ulas bawang merah
  • 8 ulas bawang putih
  • 3 sm halia (cili kering, bawang merah, bawang putih & halia) - dikisar (A)
  • 10 biji cili padi - diketuk
  • 4 sm lengkuas - diketuk
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 3 keping asam gelugur
  • Minyak masak & garam

[sunting]Cara membuat

  • Rendam beras selama 5 jam. Toskan dan masukkan ke dalam pengukus. Taburkan halba, bawang merah & halia. Tuangkan santan dan gaul sehingga rata. Kukus hingga masak.
  • Potong dan bersihkan ikan tongkol. Gaulkan dengan garam & asam gelugur. Kukus selama 10 minit.
  • Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan (A) hingga berbau.
  • Masukkan serbuk ketumbar, serbuk kunyit, serbuk jintan manis & lengkuas.
  • Seterusnya, masukkan santan. Apabila mendidih, masukkan ikan, garam, gula pasir & cili padi. Masak hingga kuahnya pekat.



Tempahlah dari kami!

kami Kak Dah Pantai Timur yang sudah memulakan perniagaan selama 10 tahun di Telok Panglima Garang menyediakan juadah pantai timur seperti Nasi Kerabu dan Nasi Dagang dan sedia menerima tempahan.

bagi Nasi Dagang RM 4.50 seunit.

Kami menyediakan penghantaran bagi tempahan sekitar bandar
klang, Shah Alam dan Banting.

hubungi sukri ramli : 0147360384

0 comments: